Tost László – mešťanosta Košíc

Tost László, Kassa polgármestere kötet szlovák fordítása

László Tost – mešťanosta Košíc címmel megjelent a Kassai Magyarok Fórumának első szlovák nyelvű kötete, mely az idén tavasszal kiadott Tost László, Kassa polgármestere című kötet szlovák fordítása.

A kötet bemutatójára 2022. október 19-én a Löffler Múzeumban 17:00 órai kezdettel kerül sor. A szerzővel Milan Kolcun kassai helytörténész beszélget.

Tost László a csehszlovákiai politikai katolicizmus emblematikus alakja, 1933 és 1938 között Kassa helyettes polgármestere, majd 1938 novemberétől 1939 májusáig a város polgármestere, később 1944-ig a magyar parlament képviselője volt. Közismerten angolbarát, nyilasellenes magatartása következtében 1945 januárjában a kassai nyilas terror áldozata lett. A Tost család női tagjait a csehszlovák–magyar lakosságcsere keretében Magyarország telepítették, miután Tost László felesége kassai bérházát a Beneš-dekrétumok alapján elkobozták és államosították.

A könyv szlovák nyelvű fordítását Lenka Nagyová a szerzővel, Szeghy-Gayer Veronika kassai történésszel szorosan együttműködve készítette. A mű hároméves kutatómunka eredményeképpen hozza vissza a feledésből a Tost család életét, elénk tárva a szlovákiai magyarok történetének egyik fontos személyiségét. A nem mindennapi, tragikus családtörténetet Ladislav Bobčák kassai restaurátor illusztrációi mellett szlovákiai és magyarországi közintézményekből, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött, nagyrészt eddig sehol nem közölt képek gazdagítják.

A könyvről, melynek kiadása a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósult meg a kmforuma.public@gmail.com e-mail címen, valamint a szerzőnél (szeghy@saske.sk) szerezhetnek bővebb információt!

A kötet megvalósulását a Szlovák Köztársaság Kisebbségi Kulturális Alapja támogatta
Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín