Beírtak engem mindenféle Könyvbe

CaŠŠovia
CaŠŠovia – népszámlálás 2021 Kassán

Éppen 100 évvel ezelőtt, két esztendővel a Spanyolnátha tombolása után írta Kosztolányi Dezső ezt a költeményt, mely a mai járvány depresszív hangulatát és gúzsba kötöttséget idézik fel számunkra. És persze azt is, hogy lassan, de biztosan minden, ami él egyúttal digitálisan rögzített adat.

Beírtak engem mindenféle Könyvbe
és minden módon számon tartanak.
Porzó-szagú, sötét hivatalokban
énrólam is szól egy agg-szürke lap.
Ó, fogcsikorgatás. Ó, megalázás,
hogy rab vagyok és nem vagyok szabad.
Nem az enyém már a kezem, a lábam
és a fejem, az is csak egy adat.

Jobb volna élni messze sivatagban,
vagy lenn rohadni, zsíros föld alatt,
mivel beírtak mindenféle Könyvbe
és minden módon számon tartanak.

A 2021-es népszámlálást eddig nem övezte túl nagy médiakampány, mert a járvány minden más témát maga alá temetett. Az adatgyűjtés megvalósítására létrehozott www.scitanie.sk oldalon jelenleg már az összes szlovákiai nemzetiség nyelvén elérhető egy felvilágosító röplap. Várhatóan, ahogy közeledik az adatgyűjtés időpontja, újabb gyakorlati útbaigazítások látnak majd napvilágot.
Több oknál fogva is bátran kijelenthető, hogy a 2021-es szlovákiai népszámlálás rendkívülinek ígérkezik. Először lesz teljes mértékben elektronikus az adatgyűjtés és ráadásul ezt egy világjárvány sújtotta időszakban kell lebonyolítani február 15. és március 31. között. Az adatlapon a január 1-én érvényes információkat kell feltüntetni. A kiskorúak adatai a szüleik töltik ki külön űrlapon.

Első látásra úgy tűnik, hogy mivel most az emberek az otthonaikba szorultak, a helyzet diktálta kényszer miatt, azok is elkezdték használni a világhálót, akik eddig ezt nem tartották fontosnak. Nem szabad viszont arról sem elfeledkezni, hogy az állampolgárok bizalma az intézményekben a járvány ideje alatt erősen megingott, mert nagyobb bajuk is van annál, mint hogy holmi statisztikai űrlapokat töltögessenek ki magukról és családjukról. Nem beszélve arról, hogy nem elhanyagolható azok száma sem, akik nem mozognak otthonosan az elektronikus kommunikációban. Pontosan ezek azok a szempontok, amelyeket figyelembe vett a kormány és január elején úgy döntött, hogy a népszámlálási asszisztensek segítségével végzett adatgyűjtést meghosszabbítja egészen 2021 október végéig. Ez a halasztás a kassai magyarok szemszögéből nézve is jó döntésnek tekinthető, hiszen így több idő marad az idősebb korosztály megszólítására.

A 2021-es népszámlálás nemzetiségi szempontból legnagyobb újdonsága, hogy lehetővé teszi két nemzetiség bejelölését is. Ez a többi V4-es országban már a 10 évvel ezelőtti népszámláláson is lehetséges volt. Természetesen a kettős nemzetiség kijelölése szembe megy a nemzeti kizárólagosság elvével és sokak szerint ez az asszimilációt gerjeszti. Ebben a témában már több szakmai és kevésbé szakmai érv is elhangzott a Felvidéki sajtóban, ezeket most nem célom áttekinteni. Sajnos egyelőre az is tisztázatlan, hogy milyen módon történik majd a két nemzetiség számainak statisztikai interpretációja és milyen társadalmi következményei lesznek ennek az új statisztikai adatnak. A kérdés körüli bizonytalanságot tetézi, néhány magamutogató politikus kezdeményezése, akik elérték, hogy az utolsó pillanatban a parlamentben is újra napirendre kerüljön az, hogy a két nemzetiség helyett mégis inkább csak egyet lehessen feltüntetni. Ma már nem az számít, hogy mi a helyesebb egy vagy két nemzetiséget kitölteni a statisztikai űrlapon, hanem az, hogy egy évekkel ezelőtt elfogadott törvényt kutyafuttában, az utolsó pillanatban akarnak módosítani. Miközben különféle szervezetek, intézmények már felkészültek az érvényes törvény szerinti adatgyűjtésre gyakorlatilag minden nemzetiség tiltakozik a gyors változtatás ellen. Hasonló esetekre jól ráillik Petur Bán bordalának utolsó két sora:
„De amíg áll és amíg él, Ront vagy javít, de nem henyél.”

Az egyházak számára is rendkívül fontos a népszámlálás eredménye, mert az egyes felekezetek támogatását a 2020. január 1-től érvényben levő törvény ehhez köti. A törvény szerint, ha egy adott egyház híveinek száma a 10 évvel ezelőttihez viszonyítva több, mint 10%-al változik (csökken vagy emelkedik), akkor az állami támogatás a százalékban kifejezett változás egyharmadával módosul. Az utolsó hetekben a református egyház www.reformata.sk oldalán jelentek meg alapvető információk a népszámlálásról, amely felhívja a figyelmet az adatlap három legfontosabb kérdésére:
11. kérdés – Nemzetiség
12. kérdés – Anyanyelv
13. kérdés – Vallási hovatartozás


A Kassai Magyarok Fóruma (KMF) a 2021-es népszámlálás kapcsán olyan figyelemfelkeltő rövid videók elkészítése mellett döntött, melyek valószínűleg egy kicsit felkavarják az állóvizet a kettős nemzetiség kérdéskörében. Igaz ugyan, hogy ezek a népszámlálás apropójából készültek, de nem csak a népszámlálásról szólnak, hanem görbetükröt tartanak elénk. Szándékaink szerint februártól ezeket az apró videó szösszeneteket (gegeket) fokozatosan megjelentetjük a Facebook oldalunkon www.facebook.com/kassaimagyarok. A videókra a következő e-mail címen várjuk a reakciókat: Cassovia2021@gmail.com